Dans

In alle culturen wordt gedanst. Je voelt je beter door te dansen, ook al omdat het gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt, en dans is, zoals sport, goed voor lichaam en conditie. Maar dans doet meer dan dat: Dans verbindt, heeft een sociale functie, geeft uitdrukking aan wat in ons omgaat, kan een uitlaatklep zijn en dans kan natuurlijk ook puur een theatraal en artistiek product zijn. Dansen doe je met je lichaam en is alleen al om die reden persoonlijk want elk lichaam is anders en ieder persoon beweegt en danst anders. Onze lichaamstaal vertelt een verhaal. Wat onbewust aanwezig is kunnen we ons door dans bewust worden. En wat belangrijk voor ons is kan door dans, door het fysiek te beleven, een nieuwe of diepere betekenis krijgen. Dans is non-verbaal, en kan vooral belangrijk zijn in situaties waarbij cultuurverschillen, conflicten of gezondheidsklachten (fysiek en psychisch) een rol spelen, of als er ergens geen woorden voor zijn (bijv. trauma, verlies, rouw).

Danstherapie

Danstherapie is een vorm van non-verbale (psycho) therapie, hoewel verbale reflectie ook een belangrijke rol speelt, die lichaam en geest verbindt. Danstherapie zorgt voor integratie van emotionele, sociale, cognitieve en fysieke processen.
 De danstherapeut stemt zich af op het bewegings- en/of energie niveau van de cliënt en zet van daaruit verandering op gang. Het veranderen van bestaande invaliderende overlevingstategieen en het creeren van gezondere nieuwe patronen is een belangrijk doel binnen de danstherapie. De danstherapeut, zeer getraind in observatie en bewegingsanalyse, zet werkvormen en technieken in om dit proces op gang te zetten die anders zijn dan in een ‘gewone’ dansles en ook anders dan bij meer conventionele vormen van psychotherapie. Daarvoor is dan ook een zeer gespecialiseerde opleiding, liefst op master niveau, noodzakelijk. (Master Danstherapie van Codarts)

Integreren van emotionele, sociale, cognitieve en fysieke processen is belangrijk voor iedereen en draagt bij aan kwaliteit van leven. Danstherapie voegt belangrijke evidentie toe voor het succes van lichaamgerichte therapievormen. Onderzoek* wijst uit dat inzet
 van dans en danstherapie bijdraagt aan kwaliteit van leven. Ook is een positief effect gemeten op gevoelens van welbevinden, stemming, depressie en angst.

 

 

 

 

 

*Bräuninger, 2012; Koch et al. 2014